La flora bacteriana vaginal, també coneguda com a microbiota vaginal, és un conjunt de bacteris beneficiosos que habiten en aquesta zona del cos i eviten que proliferin en ella, o la colonitzin, organismes patògens susceptibles de produir infeccions i problemes vaginals.
Quins factors poden afectar l’equilibri de la microbiota vaginal?
Medicaments: anticonceptius, antiinflamatoris, antibiòtics.
Roba: ajustada o mantenir el banyador humit.
Edat: a les diferents edats canvia el PH vaginal i també l’ambient en el qual viuen els bacteris.
Establir una rutina de cura íntima adaptada a l´edat, estil de vida, i necessitats especials, és molt important, ja que la utilització de productes d´higiene no adequats pot provocar problemes de picor, envermelliment i molèsties.
Quines són les infeccions més freqüents?
La vaginosi bacteriana: és una alteració dels bacteris que componen la microbiota, i es reconeix per la mala olor del flux vaginal, cremor,…
La vaginitis o vulvovaginitis per càndides: és la més freqüent, aproximadament un 75% dels casos, i es caracteritza per la picor intensa de la zona íntima i un flux blanquinós.
Com ho tractarem?
Des de la farmàcia proposem la prevenció com el primer pas. Per a això utilitzarem productes adequats tant de neteja com d’hidratació adients a la nostra edat i necessitats.
Nosaltres recomanem:
– Neteja: higiene íntima de Cumlaude amb CLX, porta clorhexidina que és una substància antibacterina i antifúngica, i a més és un sabó respectuós amb el teu PH íntim.
– Hidratació: amb un hidratant intern o extern adequat a les teves necessitats.
– Prebiòtics via oral o vaginal: que mantindran la teva zona íntima amb les defenses adequades per a enfrontar-se a qualsevol intent d’infecció.
De tota manera la rutina íntima ha de ser personalitzada per l’edat i necessitats del pacient, així que no dubtis en consultar-nos.
Rosa Mª Lara ( Farmacèutica farmàcia Picornell)