NOU SERVEI D’AJUDA EN TERÀPIA INHALADA

Cada dia dispensem a la farmàcia una elevada xifra de dispositius inhalats pel tractament de la MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica) o per asma, tant de tractament crònic com medicació de rescat. Els farmacèutics, com a especialistes en medicaments, podem ajudar a la població usuària d’aquests medicaments en utilitzar-los de forma correcta.

Què és el servei SATI i en què consisteix?

El servei SATI és un servei gratuït integral pel malalt respiratori, ja que permet mesurar i analitzar l’efectivitat dels medicaments utilitzats per via inhalada en la patologia respiratòria.

El servei SATI (Servei d’Acompanyament en Teràpia Inhalada) valora entre altres el grau de control de la malaltia i la tècnica inhalada del pacient, dona formació al pacient en la seva patologia i en l’inhalador que té pautat entre altres intervencions. Quatre punts forts que destacaríem són:

  1. Corregir els errors observats en la tècnica inhalada: s’entrena al pacient amb uns dispositius especials fins que ha assolit la tècnica correcta.
  2. Es comprova que el pacient tingui prou flux inspiratori per prendre la dosis de l’inhalador que té pautat.
  3. En cas de necessitat, es fa una derivació al metge mitjançant un informe de derivació personalitzat que permet resoldre ràpidament situacions de fracàs terapèutic on el pacient no s’està beneficiant correctament del seu tractament. La col·laboració amb l’equip d’atenció primària és primordial.
  4. L’ acompanyament al pacient que ofereix aquest servei mitjançant tres visites de seguiment, la primera d’uns 20 minuts de duració aproximadament, la segona i la tercera visita, un mes i nou mesos més tard respectivament, d’uns 10 minuts de duració. És un servei àgil, ràpid i d’alt impacte assistencial.

Quins resultats s’observen?

Els pacients s’ofeguen menys i tenen més qualitat de vida, ja que si utilitzen correctament el seu tractament inhalat i tenen una tècnica inhalada correcta es produeix una millora molt important dels seus problemes respiratoris.

Els pacients estan encantats amb el servei. Quan tornen la majoria ens expliquen que s’ofeguen menys i que es troben millor. Alguns d’ells ens comenten que no han utilitzat la seva medicació de rescat des de fa un mes que els vàrem fer la primera visita.

Com poden beneficiar-se d’aquest servei els nostres pacients?

Nosaltres des de la nostra farmàcia l’oferim en cada dispensació d’inhalador, però qualsevol pacient que utilitzi inhaladors pot demanar-nos cita per rebre el servei. És un servei gratuït on només s’han de pagar 3€ en la primera visita per un kit de broquets i pinça nasal que entreguem al pacient per temes de seguretat i higiene.

Per rebre el servei el pacient només ha de portar tots els seus inhaladors, la cambra d’inhalació (si n’utilitza una) i venir a la visita sense haver-se pres el tractament inhalat. Aquell dia, se’l prendrà a la farmàcia amb nosaltres.

SERVEI SATI FARMÀCIA PICORNELL

Rosa Mª Lara (farmacèutica)

Obrir chat
Necessites ajuda? 🙋‍♀️
Hola 👋
Fes el teu encàrrec per WhatsApp!